(P) Temperaturi foarte scăzute: utilizarea motorinei de iarnă este foarte importantă

(P) Temperaturi foarte scăzute: utilizarea motorinei de iarnă este foarte importantă
Publicat: 20/01/2015, 15:06
Actualizat: 29/04/2019, 22:35
  • Utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros are un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcționează pe bază de motorină
  • Motorina de iarnă EVO Diesel distribuită de MOL România conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și la – 35°C
  • În paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există o serie de metode practice pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii

Perioadele de ger creează probleme suplimentare conducătorilor auto și este necesară pregătirea prealabilă a autoturismului, în special prin alimentarea unui carburant adecvat temperaturilor foarte scăzute.

Utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros joacă un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcționează pe bază de motorină. Este cunoscut că acest tip de carburant este mai sensibil la temperaturi scăzute decât benzina, întrucât conține, prin natura sa, parafină. Această substanță se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului.

Motorina de iarnă distribuită de MOL România conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și în cazul temperaturilor extrem de scăzute. De exemplu, motorina premium EVO Diesel de iarnă are o limită de filtrabilitate care permite funcționarea motorului chiar și la – 35°C. Rețeta specială și pachetul de aditivi din compoziția EVO Dieselde iarnă au fost dezvoltate în urma testării în laboratoare independente, în scopul optimizării funcționarii celor mai moderne motoare.

În paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există și alte metode practice la care șoferii pot recurge pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii:

Astfel, este recomandată umplerea rezervorului cu carburant, atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răcește mai lent iar un rezervor plin nu mai oferă spațiu pentru crearea de condens.

De asemenea, în condiții de ger motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcționării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin așa numita conductă de retur. De asemenea, șoferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece filtrul de carburant și se vor asigura că acumulatorul este menținut în stare perfectă.

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiții de ger.

Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiții de ger, autovehiculele să fie parcate în spații închise, ferite de îngheț sau măcar adăpostite de vânt și viscol.

Experții propun tuturor șoferilor care aleg să pornească la drum în condiții de ger și viscol să aibă asupra lor o trusă care să conțină: lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheață, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Ce trebuie să faceți, în condiții de ger sau dacă rămâneți blocat ori înzăpezit?

· Încălziți vehiculul înainte de a porni la drum (ceea ce în sezonul rece reduce umezeala condensată pe interiorul geamurilor, dar niciodată în spații închise.

· Respectați limitările de viteză. Atenție la «gheața neagră» care este invizibilă și face drumul să arate ca și cum ar fi proaspăt asfaltat.

· Evitați folosirea pilotului automat. Conducerea pe timp de iarnă necesită menținerea de către șofer a întregului control al vehiculului, pe toată durata călătoriei.

· Mențineți o distanță corespunzătoare (mai mare decât în mod normal) față de mașinile din față. Distanța de oprire pe drumuri cu polei este dublă față de cea de oprire pe un drum uscat.

· Reduceți vitezei în apropierea podurilor, acestea sunt predispuse să fie alunecoase, chiar dacă pe asfalt nu este gheața sau polei.

Dacă ați rămas blocat sau înzăpezit:

· Evitați suprasolicitarea și supraexpunerea la frig. Vremea rece poate exercita un stres suplimentar asupra inimii. Hainele transpirate la nivelul pielii nu sunt izolatoare împotriva frigului.

· Stați în mașină dacă nu puteți să înlăturați cu lopata zăpada de lângă aceasta.

· Stați în mașină dacă afară viscolește. Nu părăsiți mașina pentru ajutor cu excepția cazului în care ajutoarele sunt vizibile la o distanță de maxim 90 de metri.

· Porniți luminile de avarie. O haina colorată aprins, legată de antena radio a mașinii, va poate face mult mai vizibili pe timp de zi.

· Porniți motorul mașinii constant (câte 10 minute în fiecare oră) pentru a vă asigura căldură (și pentru a economisi carburantul). Asigurați-vă că țeava de eșapament nu este înfundată sau blocată de zăpadă și păstrați un geam ușor deschis pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon în timp ce motorul este pornit.

· Înfășurați-vă într-o pătură. Dacă sunt mai multe persoane în mașină, împărțiți pătura – două persoane care împart paturile vor avea mai multă căldură decât dacă ar stă separat.

· Purtați o căciulă și un fular – capul și gâtul sunt surse majore prin care se pierde căldură din corp.

· Verificați-vă de orice semne de degerături sau hipotermie.

· Nu adormiți. Dacă este mai mult de o persoană în mașină, dormiți pe rând. Nu stați într-o singură poziție un timp îndelungat. Faceți exerciții care să ajute circulația sângelui – mișcați-vă mâinile și picioarele, bateți din palme, etc.

· Uitați-vă după semne de trafic sau ajutoare.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...